Beyond 2012 - an integrated Design Story

BMW Group Pavillion
A built environment story

“Our design was inspired by the pavilion’s location above the Waterworks River.”

Chris Lee,
Principal

Tell us about the early design brief

The brief was to design a pavilion that communicated BMW’s sustainability credentials. Inspired by the pavilion’s location above the Waterworks River, our design used the river water to form a rooftop reflective pool and a water wall, which cooled the building.

What challenges did you face along the way?

We faced three significant challenges on the project. Firstly building above a river without impacting on the surrounding ecology, secondly creating the continuous water wall effect, and finally designing the curved semi-monocoque timber shells – the ‘lily pads’ – that roofed the small first-storey pavilions.

How did it feel to be involved in such an important British project?

We felt privileged to have the opportunity to work on an Olympic project – especially one with a theme about which we felt so strongly.

Agency

Company name:
Serie Architects

Project
BMW Group Pavilion

Website
serie.co.uk

Project team

Chris Lee
Principal

Bolam Lee
Associate

Martin Jameson
Associate

In collaboration with:

AKT II
Structural and Civil Engineers
akt-uk.com

More 2012 stories

Olympic Cauldron
Stage One Creative Services Ltd

Paralympic Games £5 coin
Pippa Sanderson

Olympic Mascots
iris Worldwide

Paralympic Games medals
Lin Cheung

Olympic Medal Design
Ramshaw-Watkins Ltd