Beyond 2012 - an integrated Design Story

Central Park bridges
A built environment story

“The surface is made from recycled running shoes to form a multi-coloured carpet of ‘confetti.”

Shih-Fu Peng,
Director in charge

Tell us about the early design brief

The brief was to design two bridges that could be combined into one during London 2012 to accommodate crowd flow. During the Games a central temporary infill was constructed between the bridges, while after the Games, two bowls on either side of the lock link the upper park concourse with the lower level of towpaths and waterways.

What inspired your design?

The vision for the Olympic Park concourse was for a continuous landscape that seamlessly extended across the various waterways, railways and roads. The bridge was a primary pedestrian pathway for the Park and we decided to capture the exuberance of London 2012 by using coloured rubber for the surface of the temporary infill deck. The surface is made from recycled running shoes to form a multi-coloured carpet of ‘confetti’. It was a very visible surface but only remained in place for a few months during London 2012.

Agency

Company name
Heneghan Peng architects

Project
Central Park Bridges

Website
hparc.com

Project team

Shih-Fu Peng
Director in charge

Roisin Heneghan
Director-review

Andreas Dopfer
Project Architect

Glenn O’Brien
Architect

More 2012 stories

Paralympic Games medals
Lin Cheung

Olympic Mascots
iris Worldwide

Paralympic Games £5 coin
Pippa Sanderson

Retail Stores
rpa: group

Olympic Cauldron
Heatherwick Studios