Beyond 2012 - an integrated Design Story

One Planet Centre,
A built environment story

“This material camouflage of a strangely familiar form suggests a wealth of associations and actively encourages a genuine understanding of the potential of creative re-use”

Geoff Shearcroft,
AOC Founder

What inspired your design concept?

Conceived as a built commitment to One Planet principles, the centre sampled its original surroundings to clad a simple frame made from locally sourced, reclaimed timber. The recreation area’s white picket perimeter fence extends up to form an archetypal house gable end, creating a picture window that frames the activities within. The adjacent timber decking and fake grass stripes extend up the external walls and doors, and over the roof. This material camouflage of a strangely familiar form suggests a wealth of associations and actively encourages a genuine understanding of the potential of creative re-use. Through funding provided by The Legacy List the centre has now been recycled and gifted to the Royal Docks Community School.

Agency

Company name
AOC Architecture Ltd

Project
A pavilion demonstrating the potential of creative re-use of materials.

Website
theaoc.co.uk

Project team

Tom Coward
Architect

Bethan Kay
Architectural Assistant

Gill Lambert
Architect

Ryan Roberts
Architectural Assistant

Geoff Shearcroft
Architect & Project Lead

Duncan Cowan Gray
Bioregional

Felicity Hartnett
Sustainability Partnerships Manager

More 2012 stories

Olympic Torch and Relay Artefacts
Paul Raindle

Retail Stores
rpa: group

Olympic Cauldron
Heatherwick Studios

Olympic Torch
BarberOsgerby

Olympic Mascots
iris Worldwide